Brusnica je crvena bobica koja obiluje različitim zaštitnim materijama, sadrži minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Čajevi od brusnice, sokovi, sušeni plodovi brusnice su prirodni antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje u području mokraćnog mjehura, tako da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta izazvane bakterijom E. Colli.
Također je utvrđeno da brusnice uništavaju još jednu opasnu bakteriju Helicobakter pylori, koja je uzročnik čira na želudcu.
Brusnica sadrži zgusnute tanine koji čak u trajanju od deset sati spriječavaju zadržavanje bakterija na stijenkama mokraćnih kanala te time spriječavaju nastajanje infekcija. Takvim načinom spriječavanja nastanka infekcija u mokraćnim kanalima smanjuje se i potreba uzimanja antibiotika i drugih kemijskih preparata.
Način primjene: Jednu kašiku čaja preliti sa 2dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta.
Čaj se uzima 3-4 puta dnevno (najbolje je koristiti ga uvijek svježe pripremljenog), preporučljivo je pojesti procjeđene plodove nakon pripreme čaja.
Recenzije
Još nema recenzija.