Lanene sjemenke iznimno su bogatog sastava te se ubrajaju među najhranjivije sjemenke. Jednu do dvije žličice sjemenki pospite po žitaricama ili mueslima, a možete ih dodati i u kruh, peciva, smoothieje i salate.
Sjemenke lana sadrže mnoge nutrijente i aktivne biljne spojeve koji mogu pomoći kod poboljšavanja probave i prevencije kroničnih bolesti.
Dobra kombinacija masti i ugljikohidrata čine lan idealnom namirnicom za one koji žele održati težinu. Savjet je da se konzumira mljeveni lan ili laneno ulje, dok sjemenke lana imaju čvrstu ljusku i slabo su probavljive.
Lan je odlična alternativa za osobe koje izbjegavaju gluten u žitaricama, jer ne sadrže gluten. U određenoj mjeri mogu poslužiti i kao zamjenski izvor omega 3 kiselina za osobe koje ne konzumiraju ribu i plodove mora, sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA).
Recenzije
Još nema recenzija.