Psyllium ljuskice su dobivene od sjemena indijskog trputca (latinskog naziva Plantago psyllium), a često se koriste u fitoterapijske svrhe.
Koriste se i kao izvor vlakana, nemaju okus i uklapaju se u brojne kombinacije, a najčešće se konzumiraju u blendanim sokovima. Sadrže polisaharidne sluzi koje na sebe vežu vodu u crijevima i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta te čine stolicu mnogo mekšom i na prirodan način pomažu kod zatvora.
Možete ih koristiti i za izradu kruha i raznih pekarskih proizvoda. Osim u zapadnjačkoj fitoterapiji, psyllium ljuskice se često koriste u ayurvedskoj i kineskoj medicini.
Primjena: 1-3 čajne žličice psyllium ljuskica razmutite u jogurtu, vodi ili soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se odmah popiti dodatnu čašu vode i pojačati unos tekućine tijekom dana. Ukoliko koristite psyllium ljuskice za smjese za kruh, umiješajte prah izravno u tijesto da biste dobili mekšu konzistenciju. Posebno su pogodne za bezglutenske mješavine.
Recenzije
Još nema recenzija.